Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:41:34 (bnn-02) Br Industrie Gieterij Rademakers Bv Langestraat Klazienaveen 038693... Prio Hoog Eenheid | Klazienaveen - Blusgroep C Brandweer Emmen Drenthe
donderdag 09 juli 2020

MAANDAG 27|05

Met deze automerken heb je de meeste kans op gebreken

Heerlijk, om een auto tot je beschikking te hebben, maar op een gegeven moment word je er afhankelijk van. Je hebt hem nodig om op je werk te komen, om de boodschappen te doen en voor langere ritten naar familie of een vakantieadres. Het laatste waar je op zit te wachten, is om regelmatig met een defect geconfronteerd te worden. Het is nu eenmaal zo dat verschillende automerken gebreken vertonen die statistisch gezien vaak voorkomen. Het volgende overzicht van de minst betrouwbare automerken wordt je aangeboden door Carpardoo, expert in auto-onderdelen.

 

Dacia: slechte combinatie van goedkoop met Franse techniek

Dacia is een Roemeense autoproducent die techniek van de Franse fabrikant Renault gebruikt. Dat is geen garantie op kwaliteit. Franse auto’s hebben een voortdurende reputatie van gebreken. Daarbij is de Dacia ook een goedkopere auto, waarbij goedkoop duidelijk duurkoop is. Het beperkt zich ook niet tot één of twee modellen, vrijwel alle modellen van Dacia scoren aanmerkelijk slechter dan die van andere autofabrikanten.

 

Frankijk: mooi land, slechte auto’s

We lieten het al even vallen: als je de autogarage wilt vermijden, dan kun je beter geen Franse auto kopen. Vooral Renault scoort erg matig. In het bijzonder de modellen Megane en Kangoo. Deze vertonen bij het ouder worden snel steeds meer gebreken. Ook de Renault Clio levert geregeld kopzorgen en reparatiekosten op. Hoewel ze niet slecht scoren als Renault, vertonen ook de auto’s van Citroën en Peugeot meer gebreken dan gemiddeld. Ook als liefhebber van Frankrijk kan het dus geen kwaad om nog een keertje extra na te denken voordat je een Franse auto aanschaft.

 

Fiat 500: niet geschikt voor woon-werkverkeer

Ook de ‘kleine muis’ uit Turijn verdient haar aftrek niet aan de bouwkwaliteit. De Fiat 500, ofwel de cinquecento, is een dotje van een auto. Het is echter niet een auto die je moet kopen om veel en vaak in te rijden. Het is een auto met een twijfelachtige reputatie die je bij redelijk intensief gebruik vaak kwijt zult zijn aan de automonteur, met alle kosten die daarbij komen kijken. Dat neemt overigens niet weg dat het natuurlijk een hartstikke leuk autootje is om op een mooie zondagmiddag een stukje mee te toeren. Zolang je je er maar niet afhankelijk van maakt voor je woon-werkverkeer. Wil je een degelijkere Italiaanse auto, dan is een Audi een betere keuze. Deze zijn echter duur en populair bij autodieven.

 

Kwaliteit komt niet uit de Verenigde Staten

Amerikaanse auto’s zijn ook geen garantie op een probleemloos gebruik. In de hoogste regionen van de lijst der minst betrouwbare automerken, vinden we Jeep, Dodge en Ford terug. In die volgorde ook, wat dus inhoudt dat Ford de minst slechte is. Dat is niet een hele fijne slagzin om de auto’s van die merk mee te verkopen. Hoewel de naar Jeep symbool staat voor terreinwagens in het algemeen, is het dus zeker niet de beste keuze wanneer je op zoek bent naar zo’n terreinwagen. Helaas scoort ook het eveneens Amerikaanse Land Rover echter niet zo best. Top Gear bewees ooit dat de Japanse Toyata Hilux ook na een val van een hoog flatgebouw nog startte, dus wellicht is dat een betere keus.

 

Aziatisch leed

Aziatische auto’s hebben over het algemeen een hele redelijke reputatie. Ze zijn vaak relatief betaalbaar en vertonen weinig gebreken. Hyundai, Honda en Kia scoren bijvoorbeeld prima. Er zijn echter ook een aantal merken die wel ergens in de onderste regionen van de betrouwbaarheidslijst bungelen. Het voornaamste voorbeeld hiervan is Mitsubishi, dat ongeveer even slecht scoort als Ford. In mindere maten scoren Nissan, Mazda en Subaru (in die volgorde) ook matig. Een Aziatische auto kan dus een prima keus zijn, maar die keus moet niet willekeurig gemaakt worden.

 

Duitse degelijkheid geldt niet voor Volkswagen

Het is niet heel verrassend dat Duitse automerken nog niet genoemd zijn. De Duitsers hebben een reputatie van uitstekende bouwkwaliteit hoog te houden. Porsche, en in het bijzonder haar Porsche 911, scoort zeer goed, en ook de auto’s van Mercedes maken hun degelijke naam waar. Daarbij moet wel gezegd worden dat het verschil in score tussen Porsche en Mercedes relatief groot. BMW scoort nog iets minder dan Mercedes. Een ander bekend Duits automerk scoort echter een stuk minder goed: Volkswagen slaagt er niet in om de Duitse degelijkheid waar te maken. Daarnaast heeft het merk natuurlijk minpunten opgelopen door te frauderen met CO2-emmissiecijfers. Hoewel ze daarna beloofde haar leven te beteren, doet men er daar ook verstandig aan haar auto’s eens te verbeteren. 

Foto's
1/2

Headlines