Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 01:25:50 (inci-08) Brand Winkel Noorderstraat Emmen 038632 038660 Prio Hoog Eenheid | TS 41-12 Brandweer Emmen Drenthe
zondag 25 februari 2018

WOENSDAG 30|08

Waterpeil Grote en Kleine Rietplas Emmen erg laag

Het water van de Rietplas voldoet aan de norm voor zwemwaterkwaliteit waardoor er wel gezwommen kan worden

EMMEN - Het waterpeil van de Grote en Kleine Rietplas in Emmen staat momenteel erg laag. We hebben veel vragen gekregen over hoe dit kan. Dit ontstaat door droogte, verdamping en het wegzakken van het water in de bodem. Water aanvullen is geen oplossing, omdat daardoor de (zwem)waterkwaliteit onder druk komt te staan en de kans bestaat dat het water niet meer voldoet aan de voorwaarden. Alleen regen is hiervoor een oplossing, helaas kan er daarom niets aan gedaan worden.


Water zakt weg
De Rietplas ligt op de kop van de Hondsrug, één van de hoogste zandkoppen van Drenthe. Hierdoor zakt het water van de plas makkelijk weg in de bodem, soms wel een paar millimeter per dag. Ook door verdamping verdwijnt er water uit de plas. Aangezien de Rietplas een gesloten systeem is, wordt het alleen bijgevuld door regenwater. Dit gebeurt vooral in het najaar. Afgelopen najaar, winter en in het voorjaar is er te weinig regen gevallen. Natuurlijk zijn er af en toe wel buien geweest, dit was alleen te weinig om het water in de Rietplas terug te brengen op het oorspronkelijke peil.

 

Zwemwaterkwaliteit is goed
De gemeente Emmen en waterschap Vechtstromen realiseren zich dat de lage waterstand in de Rietplas ongemakken met zich mee brengt, bijvoorbeeld voor de recreatievaart op de plas. Zeker geen gewenste situatie maar helaas op dit moment niet op lossen. Het water van de Rietplas voldoet aan de norm voor zwemwaterkwaliteit waardoor er wel gezwommen kan worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Emmen, telefoonnummer 14 0591

Foto's
1/1
Locatie
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie